#

Nieuws

Nieuws overzicht
#

Onze kersverse directeur in gesprek met het AD

Onlangs werd onze kersverse directeur geinterviewd door Rémon van Zuijlen van het Algemeen Dagblad. Lees het hier:

Dolly Parton is de guilty pleasure van deze hardrock-directeur van de Boerderij: ‘Oei, daar gaat mijn imago’

Oké, als 12-jarige bezocht ze haar eerste hardrockconcert. Maar is Janine Karlas nu met 34 jaar niet wat jong om nu de baas te zijn van de Boerderij, het Zoetermeerse poppodium dat toch vooral bekend is van optredens van de al wat grijzere popsterren en oude rockers?

Alice Cooper, Scorpions, Aerosmith en natuurlijk haar favoriet van vroeger: Bon Jovi. De muzieksmaak van de gemiddelde Boerderij-bezoeker klinkt ook thuis in de Hoeksche Waard bij Janine Karlas. Haar dochters van 1 en 4 luisteren al naar ‘goede muziek’, zegt ze. ,,Natuurlijk ook kinderliedjes, maar ze krijgen van mij en mijn man genoeg te horen. Ook Dolly Parton, mijn guilty pleasure. Oei, daar gaat mijn imago”, zegt de in een zwart t-shirt van hardrockband Whitesnake gestoken Karlas.
Ze is sinds kort de directeur van het bekende Zoetermeerse Poppodium Boerderij. Met het terugtreden van ‘Mister Boerderij’ Arie Verstegen (64) stapten twee jonge mensen in de gaten die hij achterliet. Ron Ouwehand (30) werd programmeur, Karlas directeur. ,, Arie en het bestuur polsten me of het me wat leek. Nou, dat was een no-brainer.”
Dat ze al meer dan zestien jaar rondloopt aan de Amerikaweg zorgde voor een soepele overgang. ,,Ik merk dat ik zó veel mensen ken, daarmee is er continuïteit. Ik mag dit poppodium doorontwikkelen. Arie is trouwens nog adviseur.”

Jonkie
Karlas groeide op in Pijnacker en komt al sinds haar 18de bij de Boerderij. ,,Voor een concert van de Amerikaanse hardrockband Tesla. Toen werd ik vrijwilliger.” Ze studeerde kunst- en cultuurwetenschappen in Rotterdam en kunstbeleid en –management in Utrecht. Ondertussen bracht ze als vrijwillig productieleider ávonden door bij de Boerderij. Ze viel op want nog voordat ze was afgestudeerd bood Verstegen haar een baan aan. ,,Dat was een pittig laatste studiejaar, ’s ochtends naar de universiteit en ’s middags werken. Mijn afstudeeronderzoek ging over vergrijzing in de popsector.” Grinnikend: ,,Jaja, ik ken het imago van de Boerderij.”


Zodra je meer tijd hebt, zoek je de nostalgie van de muziek uit je jeugd.


Met 34 jaar is ze een jonkie vergeleken met de gemiddelde leeftijd van haar gasten. Ze groeide op in de tijd dat onder meer Ch!pz, James Blunt en Shakira in de hitparades stonden. De Boerderij staat echter bekend om progrock-, symfonische rock- en jazz-fusionconcerten. Zeg maar de muziek voor de vergrijzende ‘oudere jongere’. Dat het publiek vaak de 50 voorbij is, snapt ze wel. ,,Op een gegeven moment krijg je het druk met werk en gezin. Zodra je meer tijd hebt, zoek je de nostalgie van de muziek uit je jeugd. Muziek blijft vernieuwen en de generaties die ons bezoeken ook. We programmeren nu artiesten die hits hadden in de jaren 80. En wellicht staan over tien jaar de artiesten uit de jaren 90 hier. Dat hangt af van de zalen die we dan hebben. Muzikale nostalgie is belangrijk in onze programmering. Die schuift ieder jaar een beetje op in de tijd.”

Veranderen
De basis staat, toch gaat er iets veranderen met Karlas aan het roer. ,,We willen, zeker als we straks meer ruimte hebben met de nieuwbouw, nieuwe generaties aanspreken. Genres toevoegen en ons verbreden. Een kweekvijver van talent zijn, meer verbinding met de Zoetermeerse jongeren. Zij zijn de bezoekers, medewerkers en muzikanten van de toekomst. Zo zijn Ron en ik hier ook gekomen. Ik had een kruiwagen: mijn vader kwam hier regelmatig, ik had al een band met deze plek. Die vrijwilligers zijn een belangrijk sociaal vangnet. Dat wens ik meer jongeren toe. Kansen geven, krijgen en pakken, dat heeft met elkaar te maken. We hebben hier nu 120 vrijwilligers en met de nieuwbouw hebben we er veel meer nodig.” Vandaar dat de Boerderij nu een opleidingsplek is voor scholieren en workshops geeft. Gitaarvirtuoos Steve Vai gaf bijvoorbeeld eind vorig jaar een masterclass. ,,Binnenkort houden we een masterclass songwriting. We zorgen dat we rolmodellen op het podium hebben. We willen zo van meerwaarde zijn voor onze stad.”

Nieuwbouw
De Boerderij loopt tegen zijn grenzen aan en wacht op nieuwbouw. Met de huidige zaal voor 750 man en een café is het lastig om meer te doen dan wat de Boerderij nu doet, zegt Karlas. ,,Als je wat anders wil, is een ander formaat zaal nodig. In onze grote zaal kan je net geen grote nationale namen kwijt, daar is-ie te klein voor. Maar voor een lokale band is die zaal weer te groot. Onze tweede zaal is het café, maar dat kan je niet gebruiken als er een concert is in de grote zaal. Daarom wachten we met smart op nieuwbouw.”
Die nieuwe Boerderij moet pal naast de huidige komen, dat is al besloten. Maar wat daar precies komt, ligt nog niet vast. ,,Het is een kwestie van een lange adem hebben. We leveren een dezer dagen de nieuwe versie van ons bedrijfsplan in bij de gemeente. We snappen ook wel dat die niet over één nacht ijs gaat. Het gaat om veel geld. tegelijkertijd zijn we ook belangrijk voor de economie, wij brengen vele duizenden bezoekers naar Zoetermeer.” Volgens Karlas is wel al duidelijk dat huurder coffeeshop Casa mee verhuist.

Sambora
Is zo’n kantoorbaan niet saai als je zo van muziek houdt? ,,Muziek is hier nooit ver weg. Ik mag in deze baan veel met mensen praten en samenwerkingen opzetten. Daar haal ik voldoening uit. Als de Boerderij relevant blijft voor Zoetermeer en het popcircuit dan doe ik het goed. Als we een toekomstbestendig gebouw krijgen waarin we onze ambities kunnen waarmaken, kunnen we weer vijftig jaar vooruit!”
Zelf was ze tiener in het begin van dit millennium, als 10-jarige had ze een poster van bubblegumband Toy-Box aan de muur. Maar in haar platenkast staan nu de glamrockbands uit de jaren 80 vooraan, de rockers met de wapperende haardossen. Bands die té groot zijn voor haar Boerderij-zaal. ,,Toch weten we wel eens een gitarist uit zo’n wereldberoemde band naar Zoetermeer te halen. Het zou voor mij een droom zijn als gitarist Richie Sambora van Bon Jovi hier een keer komt.”

Foto: Peter Franken
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG INSPIRATIE, NIEUWS EN DE AGENDA DIRECT IN JE MAILBOX.

Naar inschrijven