Verhaal achter de platenhoes – For Your Pleasure (1973) – ROXY MUSIC

‘Er is een nieuwe sensatie. Een fabuleuze creatie’. Het had op topmodel Amanda Lear kunnen slaan. In de jaren zeventig vestigde zij zich in Londen. Zij staat uitdagend uitgebeeld op deze hoes van Roxy Music. Helaas voor Amanda. Zanger Bryan Ferry doelde met de openingszin van de LP For Your Pleasure op een nieuwe dans: The Strand. Een ‘dansbare oplossing’ die je zelfs op de tafels kunt doen. Maar het had zo maar op Amanda Lear kunnen slaan. Ze bracht een shock teweeg in de Londense mannenwereld met haar wulpse uitstraling en donkere zwoele stem. Bryan Ferry was dol op mooie vrouwen en kreeg het voor elkaar dat Lear voor de hoes van For Your Pleasure poseerde, met een echte, weliswaar zwaar verdoofde, panter nog wel. Ferry zelf liet zich graag als een gedweeë chauffeur fotograferen met een grote glimlach (achterkant van de hoes). Het wekt de suggestie dat hij Amanda Lear in een grote limousine door de stad op de achtergrond gaat rondrijden. Maar Ferry had waarschijnlijk andere plannen.

Een paar jaar later werd Amanda Lear een discosensatie met nummers als ‘Give a little mmh to me, then I give a little mmh to you’. Vanwege haar donkere stem waren er voortdurend speculaties dat ze transseksueel was. Zij zelf ontkende dat altijd, in woord en daad (ze poseerde naakt in Playboy). Ze noemde zichzelf een supervrouw die seksverslaafd was. Mannen, zei ze, zijn voor mij een wegwerpartikel. Of ze Bryan Ferry ook bij het grofvuil heeft gezet is nooit duidelijk geworden. Ferry heeft in ieder geval wel affaires gehad met andere topmodellen die hij voor latere platenhoezen van Roxy Music strikte. Neem Playboy’s model Marilyn Cole op de hoes ‘Stranded’ of supermodel Jerry Hall op ‘Siren’

In mijn vorige baan kende ik ook een Amanda. Ik schat in dat Ferry haar niet voor een hoes zou vragen. Ze was een leuke collega, ik kon het goed met haar vinden. We hadden dezelfde muzieksmaak. Ik herinner me een gesprek op een afscheidsreceptie van een gezamenlijke collega. We hadden het over Roxy Music. We waren het er absoluut over eens dat ‘For Your Pleasure’ een meesterwerk is. Met baanbrekende geluiden van toetsenist Brian Eno, gitarist Phil Manzanera en saxofonist Andrew Mackay. De teksten van Bryan Ferry waren legendarisch met zinnen als ‘I blew up your body, but you blew my mind’ in het nummer ‘In Every Dream Home a Heartache’. De andere LP’s van Roxy Music hebben ook kwaliteit, maar halen het niet bij ‘For Your Pleasure’. Ik beloofde Amanda dat ik haar een keer zou meenemen naar een concert van Roxy Music. Op de een of andere manier is dat er nooit van gekomen. Ik veranderde van baan en verloor haar uit het oog.

Laatst hoorde ik van een ex-collega dat ze getrouwd is en inmiddels oma van drie kleinkinderen. Dat klinkt als een stabiel leven. Heel anders dan de Amanda van de platenhoes. Lear werd de muze van kunstenaar Salvador Dali. Die was weliswaar getrouwd met Gala, maar kon er nog wel een vrouw bij gebruiken. Lear vond dat geen probleem: “Ik deed het voor mijn plezier”.

Door Gerrit-Jan Vrielink