#

Focus

50-jarig jubileum


Focus bestaat maar liefst 50 jaar en viert dit bijzondere - door de coronapandemie uitgestelde - jubileum natuurlijk ook in Poppodium Boerderij. Nog altijd is de legendarische band alive & kicking. 2voor12 schreef over een recent optreden: “Focus laat een zwaar voldaan publiek achter” en “Meer dan vijftig jaar nationale progrocktrots kwam, zag en overwon”.

Met een volstrekt unieke vorm van progressieve rock manifesteerde Focus zich in de eerste helft van de zeventiger jaren als het succesvolste en meest gewaardeerde exportproduct van de Nederlandse popmuziek. De hoofdzakelijk instrumentale hits Hocus Pocus, House Of The King en Sylvia hebben zich als tijdloos bewezen. Albums als Moving Waves, Focus 3 en Hamburger Concerto staan te boek als monumentaal.
Oa Dave Grohl, Rush en Marillion hebben hun grote waardering voor Focus uitgesproken. Bandleden van Opeth en Enslaved beschouwen de Nederlanders zelfs als een van hun belangrijkste inspiratiebronnen. Nike gebruikte wereldhit Hocus Pocus in de commercial tijdens het WK voetbal in 2010. Hetzelfde nummer is bovendien te horen in de remake van de Amerikaanse sciencefiction-actiefilm RoboCop en komt ook voor in de in 2020 verschenen animatiefilm Onward.

Bezetting:
Thijs van Leer – Hammond orgel, dwarsfluit & zang
Menno Gootjes – gitaar
Udo Pannekeet – bas
Pierre van der Linden – drums

 

Deel dit evenement